Européens historie og kendetegn

Européen kaldes også for europæisk korthår. Nogle forveksler den måske med en huskat, men hvor imod huskatten kan stamme fra både fritløbende gårdkatte og racekatteblandinger, så er européen en racekat, som er blevet opdrættet i næsten 100 år.

En af de allerførste européer som blev stambogsført var den svenske hunkat "Ujan", som blev registreret i 1940 i Sverige. Vores nutidige européers stamtavler kan stadig tilbageføres til hende. Dermed er européen en af de ældste registrerede katteracer.

Samtidig er européen også den kat, som i udseende og ophav, ligger tættest på den oprindelig nordiske kat, som vi har kendt i århundreder. I forhold til udseende er "rounded", altså rundet nøgleordet for en europé. Det er en elegant kat, som er muskuløs, men uden at være for tung. Den har et veludviklet brystparti, med lange kraftige ben og runde poter. Halen er velproportioneret i forhold til kroppen med en let rundet halespids. Ørene er opretstående og placeret med god afstand. Øjnene er rundede og med god afstand. Pelsen er kort, skinnende og tæt. Det overordnede indtryk er en harmonisk kat, uden nogen form for ekstremer. Ser man billeder af européer fra "gamle dage", vil man kunne se en kat, som stort set ikke er anderledes end de europé racekatte som avles i dag. Den har ikke gennemgået en udvikling i nogen ekstrem retning, som man ser det hos nogle andre racer. Faktisk er det også ønsket at den i sit udseende, ikke skal adskille sig mærkbart fra de naturlige katte.

Européen er en kat som er meget tilpasningsdygtig, intelligent, selvstændig og kvik. Det er desuden en race som er meget sund og der findes stort set ikke nogen racespecifikke sygdomme. Temperamentet hos en europé skal, ligesom udseendet, være harmonisk. Det er ikke en kat som løber på væggene, men den er alligevel aktiv, nysgerrig og legesyg. Européen er en rigtig god familiekat og den er tolerant overfor både børn og andre dyr. Den har et godt "kattesprog" og er god til at aflæse andre. Den er kærlig overfor sine mennesker og den er venlig og imødekommende overfor fremmede. Der skal meget til at "ryste" den - det er en meget robust kat, som tager alting oppefra og ned. 

Eife´s Frej, 4 mdr gammel. Her kan I se lidt af udviklingen fra killing til voksen :-)

Eife´s Frej, 4 mdr gammel. Her kan I se lidt af udviklingen fra killing til voksen :-)

Frej 1 år.

Frej 1 år.

Frej 3 år.

Frej 3 år.

Européens farver og mønstre

Européen findes i mange forskellige farver og mønstre. Det mest kendte er den sorte klassisk tabby og sort sølv klassisk tabby (sidstnævnte også kendt som "Whiskaskatten"). Men européen findes faktisk også i rød, creme, tortie, blå og hvid.

Farver

Ensfarvet: Hvid, sort, blå, rød, creme, tortie, blåtortie.

Tabby: Sort, blå, rød, creme, tortie og blåtortie.

Mønstre

Blotched tabby (klassisk tabby), Makreltabby, spotted tabby.

Bicolour

Ensfarvede (sort, blå, rød, creme, tortie og blåtortie) med hvid.

Sølv/smoke

Sort sølv, blå sølv, rød sølv og creme sølv. Hvis katten er fuldfarvet (dvs. uden tabby mønster) kaldes det smoke.

Bønsdorffs Kaj, rød sølv klassisk tabby

Bønsdorffs Kaj, rød sølv klassisk tabby

Europé eller huskat?

Hvorfor skal man så vælge en europé frem for f.eks en huskat?

Når man vælger en europé får man langt større sikkerhed for kattens temperament og udseende, da en opdrætter vil udvælge de katte som har det bedste sind og udseende og avle videre på. Man får desuden en kat som har haft de bedste betingelser for, at få en god opvækst og blive socialiseret og præget til et aktivt familieliv. De første 4 måneder af en killings liv er afgørende for, hvordan den bliver som voksen, og er en kat ikke blevet socialiseret og præget som killing, er det meget svært at rette op på senere. Mange adfærdsforstyrrelser (som urenlighed, skyhed, aggression mm.) hos katte stammer fra mangel på socialisering. Opdrættere af racekatte har et indgående kendskab til racen og gør en stor indsats for, at killingerne socialiseres, således at de bliver kærlige, gode og sociale katte som voksne. Selvom prisen for en racekat er højere end for en blanding eller huskat, er det værd at give det ekstra, for det er et familiemedlem man skal have i mange år.

Vælger man en europé vil man desuden, hos de allerfleste opdrættere, få en kat som er færdigvaccineret, sundhedstjekket, ID-mærket (chip eller øremærke) samt neutraliseret (hvis katten sælges til kæl.) Der medfølger naturligvis stamtavle og en foderpakke med det mad killingen er vant til. Det er en rigtig god "startpakke" og man skal dermed ikke have killingen til dyrlæge for vaccine eller kastration lige efter man har fået den hjem, men kan nyde sit nye familiemedlem i fulde drag. 

Jeg kan kun anbefale européen til alle som ønsker sig en "rigtig kat", da den virkelig er indbegrebet heraf. Det er en kat som er nysgerrig, fræk, kærlig, selvstændig og robust. Desuden skal man ikke bruge store mængder af tid på pelspleje eller anden soignering. Européen kræver hverken badning, børstning eller særlig rensning af øjne eller øre. 


Hvad er målet for vores opdræt?

Mit eget fokus som opdrætter er at bidrage til, at racen fortsætter med at være en sund, robust kat, med et uovertruffent temperament. Jeg ønsker ikke at bidrage til, at européen udvikler sig i en retning, der involvere ekstreme træk af nogen art. Det ses desværre (ikke blot for européen, men generelt for racekatte) at ekstremerne er det som belønnes på shows, og at de katte som har de mest ekstreme træk, inden for deres race, bliver kåret som de bedste katte. En katteudstilling ER en skønhedskonkurrence, det må man naturligvis være klar over, men jeg synes man i langt højere grad bør begynde også at fokusere på sundhed og hvad der vil bidrage til kattenes trivsel. Man bør være kritisk og ikke blot avle efter de træk som dommerne efterspørger, uden at gøre sig tanker om hvad det betyder på den lange bane, hvis man begynder at fokusere på, at avle nogle specifikke træk i en given retning. Det kan få betydning for kattens sundhed. Derfor foretrækker jeg også en type af Europé som i højere grad ligner de oprindelige, nordiske huskatte, som var de katte der lå til grund for racen, da den i sin tid blev registreret. 


Men hvorfor så avle en kat, som "bare" ligner en huskat, er der somme tider nogen som spørger mig. Mit svar er, at du ikke får samme temperament hos en huskat som du får hos en europé - européens temperament er i min optik det allervigtigste kendetegn hos racen. Desuden er både farve, mønster, pelsstruktur og øjenfarve på en europé forædlet, i forhold til den gængse huskat, og dermed får du en kat som er smukkere og renere i sit udseende.


Målet for vores avlsarbejde er dermed en kombination af sundhed, temperament og naturligvis også skønhed, for at bevare den fantastiske katterace som européen nu engang er.

Bønsdorffs Frode Fredegod - sort sølv klassisk tabby

Bønsdorffs Frode Fredegod - sort sølv klassisk tabby. Et "teenagebillede"

Del siden